Dodatki mydlane - zioła

Dodatki mydlane - wyciągi ziołowe.

Ziół używam głównie ze względu na ich własności lecznicze dla skóry, wybieram również takie, które są wszechstronnie sprawdzone, a w kosmetyce używane były od dawna. Być może niektórym szałwia, pokrzywa, nagietek lub rumianek wydają się pospolite i mało luksusowe, to jednak przemawiają za nimi setki lat sprawdzonych receptur i rzeczywistych korzyści z użytkowania.

Wyciągi ziołowe można dodawać w dwóch postaciach: wyciągu olejowego - wtedy ziołowy olej będzie stanowił część bazy tłuszczowej lub wyciągu wodnego - wówczas zostanie użyty zamiast wody. Istnieje również metoda otrzymywania wyciągów ziołowych za pomocą alkoholu, jednak takiego wyciągu nie użyjemy do zrobienia mydła. 

Wyciąg ziołowy olejowy oznacza, że odpowiednio wcześniej zalewamy zioła suszone oliwą z oliwek, okresowo podgrzewając ją nieznacznie, przez co substancje lecznicze łatwiej przenikają do oliwy. Po około dwóch tygodniach, odcedzamy zioła, zostawiając samą oliwę. Tak powstaje na przykład wyciąg olejowy nagietkowy użyty w produkcji mydła nagietkowego. Jeśli zaś używamy wyciągów wodnych, w praktyce przygotowujemy napar, który zostanie użyty zamiast wody do roztworu sody kaustycznej. Tak dzieje się w przypadku szamponu skrzypowego, gdzie użyty został napar z korzenia pokrzywy i żywokostu. Czasami efektem ubocznym jest naturalny kolor mydła, na przykład mydło szałwiowo-pokrzywowe jest dzięki ziołowej oliwie lekko zielonkawe.
Nie wszystkie zioła czy rośliny mogą zostać użyte w ten sposób w mydle. W przypadku niektórych z nich nie można uzyskać wyciągu olejowego lub wodnego, inne zaś nie przetrwają reakcji mydlanej (saponifikacji). Wiadomo na przykład, że susz lawendowy w gotowym mydle przypomina brązowe robaczki. Z doświadczenia wiem też, że nie można uzyskać olejowego wyciągu z kwiatów krokusa szafranu (sprawdzenie tego kosztowało mnie ładnych parę gram tego drogiego produktu), zaś napar z suszonych owoców granatu - jego piękny bordowy kolor w zetknięciu z sodą kaustyczną przybiera barwę nieatrakcyjnie brunatną, dodatkowo czyniąc cały roztwór chemicznie bezużytecznym.
Inne zioła po prostu są znacznie pożyteczniejsze, jeśli przyjmuje się je wewnętrznie, a to, że w danym czasie cieszą się szczególną popularnością (jak na przykład ostatnio czystek), niestety niekoniecznie oznacza, że świetnie się sprawdzą jaką dodatek mydlany.

Aby ułatwić wam rozszyfrowanie ich łacińskich nazw, które jako INCI (czyli międzynarodowe określenia składników) znajdują się na etykiecie, umieściłam na stronie sklepu zestawienie, tu: link

http://bit.ly/1StONnG

 

http://bit.ly/1StONnG

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl