Składniki

Jak wspominaliśmy na stronie o tym jak powstają nasze mydła (tu link), mydło to w rzeczywistości substancja chemiczna, która powstaje w wyniku reakcji kwasów tłuszczowych i zasady sodowej lub też potasowej (jak na przykład nasze mydło do golenia). Dokładniej zaś powstaje mydło właściwe i gliceryna. To tyle, jeśli chodzi o formalny opis. W praktyce zaś można by to ująć krótko:

tłuszcz + wodorotlenek sodu = mydło 

Wiele osób słysząc to ma wątpliwości, przede wszystkim jeśli chodzi o wodorotlenek sodu, większości bowiem kojarzy się on ze specyfikiem znanym jako kret do rur :) Spieszę wyjaśnić - NIE używamy "kreta" do wyrobu mydła, a substancji chemicznej (wodorotlenku sodu lub potasu) najwyższej jakości, określanej jako "czysty do analizy", obrazowo można to wytłumaczyć, że czystość taka to jak 100% cukru w cukrze. Druga wątpliwość to w ogóle obecność wodorotlenku w całym procesie, obawa jest o tyle uzasadniona, że wodorotlenek jest substancją żrącą i niebezpieczną. Ważne jest jednak, aby zrozumieć, że bez obecności wodorotlenku mydło po prostu nie powstanie... Nie ma innego sposobu. Jeszcze ważniejsze jest, aby pamiętać, że 

w gotowym mydle NIE MA wodorotlenku sodu

Zachodzi bowiem reakcja, która sprawia, że wodorotlenek przerabia cały tłuszcz. Jest kilka poziomów kontroli produktu końcowego, dzięki czemu mam pewność, że mydło jest bezpieczne. Po pierwsze - już na etapie komponowania receptury, gdzie jest dokładnie, co do grama określona ilość każdego surowca, dodatkowo też poziom równowagi jest ustawiony na korzyść tłuszczów, to znaczy, że po reakcji chemicznej zostaje nieco "wolnego" tłuszczu. Kolejnym etapem jest sprawdzanie odczynu PH każdego gotowego mydła - mydła naturalne posiadają odczyn PH na poziomie pomiędzy 8 a 10. Ostatnim etapem jest kontrola mikrobiologiczna, która potwierdza, że mydło jest wolne od bakterii i bezpieczne do użytku.

Baza tłuszczowa

Baza tłuszczowa mydeł to kompozycja różnych tłuszczów roślinnych, jakich konkretnie - można to sprawdzić na etykiecie i w opisie na stronie każdego produktu. Poniżej przedstawiam zestawienie tłuszczów jakich używamy, ich określenie na etykiecie produktu (INCI czyli międzynarodowy standard zapisu składników kosmetycznych) i podstawowe właściwości mydlane.

SKŁADNIK INCI WŁAŚCIWOŚCI
oliwa z oliwek (pomace) Sodium Olivate / Oleate (mydło sodowe z oliwy z oliwek) podstawowy składnik bazy mydlanej, jest najpopularniejszym tłuszczem nie-zwierzęcym wykorzystywanym w mydlarstwie, zapewnia łagodne oczyszczenie skóry, duży odsetek tego składnika w mydle oznacza też zmniejszone właściwości pieniące, zazwyczaj równoważony innymi olejami lub masłami 
olej kokosowy Sodium Cocoate (mydło sodowe z oleju kokosowego) w mydle odpowiada za pianę oraz dobre właściwości myjące, jednocześnie sam olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, co ważne dla właścicieli skóry problematycznej
masło shea Sodium Shea Butterate (mydło sodowe z masła shea) składnik odżywczy, nie ulega całkowitej saponifikacji, dzięki czemu zapewnia delikatną pielęgnację skóry, szczególnie skóry suchej 
olej palmowy Sodium Palmate (mydło z oleju palmowego) jako składnik bazy mydlanej zapewnia łagodne oczyszczenie, jednocześnie dodając twardości samej kostce mydlanej, używamy go na przykład w mydle oliwkowym, dla zrównoważenia dużej ilości oliwy
olej rycynowy Sodium Castorate (mydło sodowe z oleju rycynowego) dodany do bazy tłuszczowej mydła zwiększa i stabilizuje pianę w produkcie końcowym, polecany zwłaszcza w mydle go golenia lub mydle przeznaczonym do włosów ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne 
masło kakaowe Sodium Cocoa Butterate (mydło sodowe z masła kakaowego) od strony technicznej dodaje mydlanej kostce twardości, od strony kosmetycznej odpowiada za nawilżenie i odżywienie skóry, stosujemy go w mydle kakaowym
olej ze słodkich migdałów Sodium Almondate (mydło sodowe z oleju migdałowego) użyty w kostce mydła podnosi jego własności nawilżające, jest bardzo dobrze przyjmowany przez skórę, stąd dodaliśmy go na przykład do mydła naturalnego, polecanego dla cery wrażliwej, alergicznej lub skóry dziecięcej
olej awokado Sodium Avocadate (mydło sodowe z oleju awokado) podobnie jak masło shea, również ten olej, a raczej jego składowe nie podlegają w całości procesowi saponifikacji, dzięki czemu w gotowym produkcie odpowiada za własności odżywcze, można go znaleźć na przykład w szamponie skrzypowym
olej ryżowy Sodium Rice Branate (mydło sodowe z oleju ryżowego) mówi się o nim, że stanowi świetny zamiennik oliwy z oliwek, dorównuje jej właściwościami pielęgnacyjnymi, szczególnie polecany dla skóry wrażliwej lub dojrzałej, dodajemy do do prawie każdej receptury mydlanej, na przykład do bazy mydła nagietkowego
wosk candelila Candelila Wax wosk roślinny uzyskiwany z liści wilczomleczu (Euphorbia Cerifera), w mydle używany głównie po to, aby utwardzić mydlaną kostkę i wydłużyć jej "żywotność", ilość użytego wosku jest na poziomie jednego procenta całej bazy tłuszczowej, co ważne również - jest to świetny zamiennik wosku pszczelego, zatem produkty go zawierające są odpowiednie dla wegan 

 

Dodatki - zioła

Wyciągi ziołowe wzbogacają mydła o dodatkowe właściwości; zazwyczaj jako macerat olejowy (tzn. zioła zalane oliwą z oliwek), który potrzebuje ok. 2 tygodni, aby być w pełni gotowym. Druga opcja to świeżo przygotowywane wywary wodne, które w procesie mydlarskim zastępują wodę w roztworze sody kaustycznej. W poniższej tabeli znajdują się zioła używane w Mydłofakturze, ich nazwy INCI (czyli te, które znajdują się na etykiecie), oraz najważniejsze właściwości.

SKŁADNIK NAZWA INCI WŁAŚCIWOŚCI
ekstrakt z nagietka (płatki lub koszyczek czyli cały kwiatostan) Calendula Officinalis Flower Extract (jako wyciąg olejowy i wodny) zewnętrznie stosowany do wspomagania gojenia się skóry, na przykład skóry poparzonej lub zranionej, działa przeciwzapalnie, przyspiesza regenerację naskórka
ekstrakt z szałwii (liście) Salvia Officinalis Leaf Extract (jako wyciąg olejowy i wodny) działa odkażająco na skórę, zmniejsza jej przetłuszczanie się, dzięki właściwościom antyseptycznym wspomaga pielęgnację skóry trądzikowej
ekstrakt z pokrzywy (liście i korzeń)

z liści:Urtica Dioica (Nettle) Leaf Extract

z korzenia: Urtica Dioica (Nettle) Root Extract

 (liście - jako wyciąg olejowy i wodny; korzeń - jako wyciąg wodny) właściwości bakteriobójcze, stosowany przy wypryskach, trądziku, w przypadku skóry głowy działa przeciw wypadaniu włosów, pomaga przy łupieżu i łojotoku
ekstrakt ze skrzypu (liście i łodygi) Equisetum Arvense Extract (jako wyciąg olejowy) zmniejsza skłonność do przetłuszczania się skóry, pomaga przy stanach trądzikowych, wzmacnia włosy, wspomaga gojenie drobnych urazów skóry, zwiększa jej elastyczność
ekstrakt z rumianku (kwiaty, tzw. koszyczek) Chamomilla recutita (Matricaria) Flower Extract (jako wyciąg olejowy i wodny) przede wszystkim łagodzi podrażnienia, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się drobnych ran, pomocny przy trądziku, a dla skóry głowy - przy łupieżu
ekstrakt z żywokostu (korzeń) Symphytum Officinale Root Extract (jako wyciąg wodny) łagodzi zaczerwienienia, działa regenerująco i przeciwzapalnie, szczególnie polecany do podrażnionej skóry głowy i łamliwych, wypadających włosów

 

Dodatki - olejki eteryczne

Olejki eteryczne dodaję do mydeł z dwóch powodów: ze względu na ich właściwości lecznicze oraz zapach. Są to naturalne, bardzo skoncentrowane substancje pochodzenia roślinnego. W mydłach ich ilość wynosi mniej więcej jedną tysięczną wagi w stosunku do wagi całej partii mydła. Na etykiecie kryją się pod wspólną nazwą AROMA.   Poniżej olejki eteryczne, których używam, ich nazwy oficjalne oraz podstawowe właściwości istotne przy pielęgnacji skóry.

 NAZWA OLEJKU  NAZWA INCI  ŹRÓDŁO  PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI
 olejek lawendowy  Lavendula angustifolia oil olejek jest pozyskiwany z kwiatów, ściętych razem z łodygą w kosmetyce ceniony za swoje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, pomaga w walce ze stanami zapalnymi skóry czy egzemami
 olejek rozmarynowy  Rosmarinus officinalis oil olejek otrzymywany w wyniku destylacji liści podobnie jak olejek lawendowy, ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
 olejek z drzewa herbacianego  Melaleuca alternifolia oil olejek otrzymywany w wyniku destylacji liści i gałązek parą wodną wiruso-, grzybo-, bakteriobójczy; świetny dla skóry z problemami, zwalcza trądzik, wspomaga zabliźnianie się ran
 olejek cedrowy  Cedrus atlantica / Juniperus virginiana oil olejek pozyskiwany z destylacji kory parą wodną pomocny w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, w kosmetyce często stosowany w produktach dla mężczyzn :)
 olejek may chang / litsea cubeba  Litsea cubeba oil olejek jest destylowany z owoców wpływa korzystnie na wydzielanie łoju przez skórę, polecany do pielęgnacji cery trądzikowej
 olejek ze słodkiej pomarańczy  Citrus aurantium dulcis oil olejek otrzymywany w procesie tłoczenia skórek owoców do stosowania przy skórze tłustej, dojrzałej, przy cellulicie; działa odświeżająco i antyseptycznie
UWAGA!  nie należy stosować  nierozcieńczonego olejku  bezpośrednio na skórę przed wyjściem na słońce - może powodować podrażnienia!
 olejek bergamotowy  Citrus bergamia oil olejek pozyskiwany ze skórki niedojrzałych owoców i liści poprzez tłoczenie

pomocny w stanach zapalnych skóry, liszajach, opryszczce, polecany głównie do cery tłustej

UWAGA!  nie należy stosować nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórę przed wyjściem na słońce - może powodować podrażnienia!

 olejek cytrynowy  Citrus limon L. Burum oil olejek otrzymywany w procesie tłoczenia skórek lub destylacji parą wodną

silny środek antyseptyczny, działa przeciwświądowo, przeciwzapalnie, odkażająco

UWAGA!  nie należy stosować nierozcieńczonego olejku  bezpośrednio na skórę przed wyjściem na słońce - może powodować podrażnienia!

 olejek eukaliptusowy  Eucalyptus globulus oil olejek otrzymywany z destylowanych liści silnie odkażający, szczególnie pomocny w pielęgnacji zmian ropnych skóry, polecany przy oparzeniach i ranach
 olejek miętowy  Mentha arvensis oil olejek otrzymywany  z destylacji liści parą wodną łagodnie oczyszcza i odświeża skórę, zwłaszcza trądzikową
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl