Jak powstają nasze mydła

Czym nasze mydła różnią się od mydeł produkowanych przemysłowo?

Nasze mydła różnią się od produkowanych przemysłowo nie tylko tym, że są produkowane ręcznie. Przede wszystkim, nasze mydła:

  • nie zawierają tłuszczów zwierzęcych (wiele mydeł przemysłowych powstaje na ich bazie)
  • zawierają naturalną, uzyskaną w trakcie procesu zmydlania glicerynę, która wspomaga nawilżenie skóry
  • nie zawierają konserwantów chemicznych (np. parabenów)
  • nie zawierają środków pianotwórczych (np. SLS)
  • nie zawierają podrażniających skórę środków chemicznych
  • nie zawierają syntetycznych zapachów i barwników

 

Jak je robimy?

Każde mydło jest wyrabiane ręcznie metodą „na zimno” w procesie zmydlania tłuszczów za pomocą zasady sodowej. Nasze mydło jest produkowane w niewielkich ilościach i testowane na własnej skórze.
Do produkcji naszego mydła używamy jedynie naturalnych składników, za bazę zaś służą wyłącznie najwyższej jakości tłuszcze roślinne: 

  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • olej palmowy
  • olej rycynowy
  • olej ze słodkich migdałów
  • masło shea
  • masło kakaowe
  • olej ryżowy
  • olej awokado

Zapach mydła uzyskiwany jest dzięki naturalnym olejkom eterycznym, bez powszechnie używanych syntetycznych aromatów. 
Do naszych mydeł nie dodajemy żadnych sztucznych barwników, które pomagają nadać intensywną barwę. 
Swój charakter i unikalne właściwości mydła zawdzięczają rozmaitym dodatkom, takim jak: glinka naturalna, miód, zioła, węgiel aktywny, mleko kozie a nawet kawa czy piwo. Także dodatki staramy się dobierać starannie - miód pochodzi z ekologicznej pasieki, a kawa - to dobra arabica.

 

Za mało szczegółów?

Około 50% bazy tłuszczowej stanowi oliwa z oliwek (wyjątek stanowi mydło oliwkowe, w którym oliwa z oliwek stanowi 75%), która może macerować dodatkowe składniki (ang. infusion), takie jak np. zioła. Receptury mydlane są komponowane tak, aby w mydle było trochę niezmydlonego tłuszczu (stąd określenie mydła przetłuszczone), co pozwoli uzyskać łagodnie pielęgnujące mydło o właściwościach nawilżających. Składniki używane do wyrobu są bardzo dokładnie odmierzane, receptura bardzo szczegółowo określa ilości. Przy każdej partii notujemy również takie szczegóły jak temperatura na zewnątrz!

Do rozpuszczonych i podgrzanych tłuszczów dodajemy roztwór zasady sodowej. Ale nie ma obawy! W gotowym mydle nie ma ani śladu zasady sodowej! 
Mieszankę przelewamy do przygotowanej drewnianej formy, w której dalej zachodzi proces saponifikacji, czyli przemiany w mydło (tłuszcz z zasadą tworzą sól sodową kwasu tłuszczowego, na liście składników wymienianą np. jako sodium olivate / oleate). Masa zastyga i mniej więcej po 24 godzinach jest wyjmowana z formy. Po wyjęciu z formy blok mydlany dojrzewa (potrzeba minimum 2-3 tygodni), zostaje pocięty na kostki, które są później opatrzone naszą pieczęcią. 

Systematycznie poddajemy nasze mydła kontroli badania mikrobiologicznego w laboratorium. 

Wszystkie nasze receptury i sposób wyrobu są zgodne z certyfikatem bezpieczeństwa (Safety Assessment), który obowiązuje w Unii Europejskiej. Wszystkie nasze produkty są też, zgodnie z obowiązującym prawem, zgłoszone do bazy UE – Portalu Notyfikacji Kosmetyków (CPNP).

 

Kilka słów na koniec


Wiele osób ma doświadczenia z mydłami innymi niż te najpopularniejsze sklepowe. I najczęstszy zarzut wobec nich jest taki, że się nie pienią. Nasze mydło pieni się doskonale! 

Pamiętajmy też, że wybór mydła jest sprawą indywidualną, nie spodziewajmy się, że dane mydło zadziała na naszą skórę tak samo jak u innej osoby. 
Główną zaletą mydła naturalnego jest to, że nie szkodzi, nie usuwa nadmiernie warstwy ochronnej skóry, ma bardzo krótką i czytelną listę składników.

Mydło naturalne zawiera powstającą w trakcie procesu zmydlania glicerynę, która przyciąga wodę – ważne więc, aby mydło po kąpieli mogło wyschnąć, w przeciwnym razie zmięknie.

Może się zdarzyć, że na mydłach pojawią się delikatne przebarwienia. Są one wynikiem naturalnego procesu utleniania tłuszczów i nie mają żadnego wpływu na właściwości myjące mydła - wpływają jedynie na ich aspekt estetyczny. Sposobem na unikanie takich przebarwień jest używanie konserwantów lub substancji stabilizujących, tych jednak, jak już pisaliśmy, nigdy nie stosujemy.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl